G22

g22

Prema društvu za 22. stoljeće

English

Auti su „out”

 • Podaci UN-a pokazuju da će do 2050. godine postojati 22 “megagrada” u kojima će živjeti 70% svjetskog stanovništva.

  Što to znači za mobilnost, automobile i prometne gužve? Kako ćemo, i možemo li uopće živjeti ako gotovo svatko od nas posjeduje automobil?

  Za početak, spas od gužvi možemo pronaći u “Peak car” hipotezi. To je hipoteza kojom se tvrdi da ćemo nužno doseći vrhunac prodaje automobila. Sve više ljudi u sve većim gradovima zahtijevat će sve efikasniju, čišću i manje bučnu mobilnost. Istraživanja o mobilnosti u najvećim američkim gradovima pokazuju da se već stvaraju novi obrasci kretanja u urbanim područjima. Interes za privatni automobil opada. Transportni sustav koji se fokusira na privatne automobile nove zahtjeve urbane mobilnosti teško može ispuniti.

  S obzirom da globalni kapitalizam ne trpi dugotrajan pad prodaje pretpostavka je da će se automobilska industrija početi prilagođavati novim potrebama. Megalomanska rješenja već se naziru: prometni sustavi električnih automobila bez vozača umreženi preko GPS-a, pametna vozila koja će izbjegavati sve prepreke u gradovima te nastavak ulaganja u postojeću mrežu podzemnih željeznica. Sve bi to trebalo potaknuti novi nacionalni i globalni gospodarski rast.

  No, što sve to znači za borbu protiv klimatskih promjena i gdje je tu degrowth?  Hoćemo li našu potrebu za mobilnošću oblikovanu kroz velike infrastrukturne investicije i prodajom automobila zamijeniti nekom novom, jednako neodrživom potrošnjom resursa i nezaustavljivim konzumerizmom? Postoji li održivije rješenje?

  bloomberg / Woes of Megacity Driving Signal Dawn of ‘Peak Car’ Era theeconomist / Europe’s carmakers Polishing up
g22

Uključi se

My máme práve na dnes báječný plán a ak si sám,pridaj sa k nám

g22

Podrži nas

Svaka kuna se računa, a sve sudjeluju u organizaciji događaja, održavanju weba i pišu tekstove

Grupa22 je progresivna zeleno-lijeva istraživačka i zagovaračka organizacija predana razvijanju alternativnih modela društveno pravednih, demokratskih i materijalno održivih društava za 22. stoljeće