G22

g22

Prema društvu za 22. stoljeće

English

dašak utopije, hitno!

 • U našem se javnom prostoru povremeno čuju teze prema kojim će sve lošije socijalne i ekonomske prilike nagnati naše sugrađane da eksplodiraju u revoltu prema režimu. S tom je pretpostavkom održana i nedavna tribina Trećeg programa HR, pod naslovom ‘Otkucava li socijalna bomba?’ (vidi u Bilježnici).

  No, možemo li to zaista i očekivati? Graf pokazuje stavove građana Hrvatske prema uključivanju u demonstracije, kao najočitijem vidu vaninstitucionalnog djelovanja. Prve dvije ankete rađene su u sklopu međunarodnih istraživanja – World Value Survey 1995 (anketa je u Hrvatskoj provedena 1998.g.), te European Value Survey 2008. Podatke za prošlu godinu, 2013. imamo zahvaljujući istraživačima s Instituta za društvena istraživanja.

  Kao što se može vidjeti, s vremenom ne samo da se smanjila uključenost u navedeni oblik političkog djelovanja, nego se značajno uvećao udio građana koji smatraju da se ni hipotetski ne bi mogli uključiti u demonstracije.

  Uz sva ograničenja ovakvih anketa, ovi podaci očito sugeriraju drugačiju interpretaciju od one o ‘socijalnoj bombi’. Naravno, možemo reći da ovakva istraživanja ništa ne govore o budućnosti te da se javno raspoloženje može naglo i dramatično promijeniti – društvene su znanosti notorno loše u prognozama (srećom).

  No, ukoliko bi nas zanimalo potražiti neko objašnjenje, ja bih posegnula za tezom da je siromaštvo neprijatelj šire društvene mobilizacije. Ako za sve veći broj naših sugrađana suštinsko pitanje postaje ono gole egzistencije, to ne ostavlja prostora za politički i građanski angažman. Ukoliko do mobilizacije ipak dođe, kontekst rastućih nejednakosti povoljan je prije svega za razvoj isključivih i autoritarnih politika, za etiketiranje Drugoga: etničkog drugoga, stranca, manjinske skupine. O tome svjedočimo diljem Europe pred nadolazeće EU izbore – gubitnike ekonomske globalizacije se učinkovito mobilizira na ksenofobnim i anti-imigrantskim identitetskim platformama.

  Emancipatorna praksa  s druge strane zahtijeva da se ljudima osigura egzistencijalna sigurnost i ljudski dignitet. Tek tada možemo zaista koristiti svoja politička i građanska prava  u izgradnji zajednice u kojoj kolektivno suodlučujemo o društvenim ciljevima.

  Zato se čini naivnim očekivati da se progresivna politička mobilizacija dogodi sama od sebe… za promjenu na bolje potrebno je prestati stezati remen, i još više – potrebno je da povjerujemo u bolje sutra.

g22

Uključi se

My máme práve na dnes báječný plán a ak si sám,pridaj sa k nám

g22

Podrži nas

Svaka kuna se računa, a sve sudjeluju u organizaciji događaja, održavanju weba i pišu tekstove

Grupa22 je progresivna zeleno-lijeva istraživačka i zagovaračka organizacija predana razvijanju alternativnih modela društveno pravednih, demokratskih i materijalno održivih društava za 22. stoljeće