G22

g22

Prema društvu za 22. stoljeće

English

Dolina Inda: suho suhlje/suše/suvlije, mokro – mokrije

  • Predviđene promjene klimatskih uvjeta nisu prostorno jednoliko raspoređene kroz dolinu Inda, rijeke čiji je tok fascinirao još Darija (ne Čerepinka) od Perzije prije 2500 godina, i koji hrani višemilijunsko stanovništvo u Pakistanu, Indiji, Afganistanu i Kini. U bolja vremena bilo je to i sjedište najvećih svjetskih gradova, Harape i … (tko pamti povijest 5. razreda osnovne sredinom 1980ih?).

    Za 2020.g. predviđa se smanjenje količine padalina na južnim ravnicama uz rijeku u zimskom periodu, dok se na uzvodnim visinskim padinama očekuje povećanje padalina. Ili kako bi to sažeo IPCC izvještaj iz 2007.g.: mokro će postati mokrije, a suho će postati još više suho.

    Najžešće će biti pogođeni oni ljudi koji već sada imaju namanju sposobnost prilagodbe. Zemljoradnici će biti prinuđeni promijeniti način na koji uzgajaju usjeve, možda čak i vrste usjeva koje uzgajaju. Takve promjene zvuče jednostavno u rečenici na blogu, ali su ekvivalentne rizičnoj promjeni posla za mnoge uzgajivače. Područje je već i sad podložno iznenadnim poplavama i gorskim bujicama, što će se s češćim vremenskim ekstremima događati još češće.

    The Hindu / Indus basin will get hotter by 4 degree C by the end of the century Wikipedia / Indus River Wikipedija / Ind
g22

Uključi se

My máme práve na dnes báječný plán a ak si sám,pridaj sa k nám

g22

Podrži nas

Svaka kuna se računa, a sve sudjeluju u organizaciji događaja, održavanju weba i pišu tekstove

Grupa22 je progresivna zeleno-lijeva istraživačka i zagovaračka organizacija predana razvijanju alternativnih modela društveno pravednih, demokratskih i materijalno održivih društava za 22. stoljeće