G22

g22

Prema društvu za 22. stoljeće

English

Domaći ugljikovodici – dobrobit za sve

oil platform
 • Nije samo Hrvatska zbunjena mogućnošću iskorištavanja fosilnih goriva koja su se prije par desetljeća smatrala dovoljno skupima i tehnološki nedostupnima da budu vrijedna prijezira. A  k tome su i nemilice gazila preko drugog ograničenog blaga: prirodnih ljepota. I velike Sjedinjene države muku muče s prljavim bitumenskom naftom iz kanadske Alberte koju bi debelim cijevima trebalo prebaciti preko naselja, prirodnih ljepota i preostalih autonomnih rezervata američkih izvornih stanovnika do moćnih izvoznih rafinerija na obali Meksičkog zaljeva.

  Kompanije koje bi se tim poslom bavile te političari kojima te kompanije pomažu zadržati poziciju građanima nude razna obećanja dobrobiti koje takvo iskorištavanje fosilnih resursa donosi. U dolje navedenom članku Suzanne Goldenberg donosi nekoliko kratkih mythbustera vezanih uz navodne dobrobiti crpljenja novih i težih izvora nafte i plina. Pa tako kaže da izgaranje nafte iz Alberte izbacuje više CO2 u atmosferu nego što je prosjek za naftu koja se koristi u SAD, te time posljedično taj izvor intenzivnije doprinosi klimatskim promjenama u ovom stoljeću. Ako ložiš ‘svoje’ nije nužno da ne ložiš i prljavije.

  Nadalje, izgradnja infrastrukture za eksploataciju nafte iz Alberte navodno bi trebala donijeti novih radnih mjesta, ali zapravo se radi o kratkotrajnim građevinskim zaposlenjima (i to 7X manje njih nego što kažu investitori) i jedva 50 trajnih radnih mjesta nakon završetka gradnje. Ali barem će Amerikanci trošiti ‘svoju’ naftu u ‘svojim’ automobilima, pa se neće morati dodvoravati saudijskim tiranima ili oslobađati sirijske visoravni. Istraživački odjel američkog Kongresa je pak utvrdio da se ne može računati na značajnu promjenu postojećeg uvoza nafte u SAD, a većina nafte iz Keystone XL projekta je namijenjena izvozu. ‘Svoju’ će naftu, Amerikanci prodavati nekim drugim globalnim potrošačima koju su je spremni platiti. Onima koji im je na globalnom tržištu prodaju.

  Ali barem će postojanje te nove nafte na američkom tržištu sniziti cijene naftnih derivata za američke stanovnike. Neće, jer je cijena američkog goriva uvjetovana globalnim cijenama nafte, a globalno ima puno igrača gladnih energenata koji mogu platiti više nego američki stanovnici. U konačnici to nije ‘američka’ nafta u američkom rezervoaru, niti ‘američka’ zarada u američkom džepu, ali je američki rizik u američkoj životnoj sredini i krajoliku.

  Sve to i nije toliko bitno za nas jer mi ćemo te opasnosti puno bolje otkloniti. Nije istina da mi želimo iskorištavanja fosilnih goriva providiti u nama najznačajnijem krajoliku, već u nekoj ionako uništenoj zabiti u kojoj već imamo stotine izljeva nafte pa neće škoditi ako se dogodi i pokoji novi. Nije istina da ćemo mi većinu izlučenih resursa prodavati na globalno tržište, već ćemo na svom zatvorenom nacionalnom tržištu kroz državnu distribucijsku kompaniju subvencionirati jeftiniji energent domaćim potrošačima. I nije istina da je većina radnih mjesta ostvarenih za ove poslove privremeno polaganje infrastrukture već ćemo mi trajno graditi i ponovo graditi cjevovode i dokove koji će biti oku ugodni potpuno biorazgradivi jednom kada se zalihe energenta iscrpe i investitori odu.

  I da, bit ćemo kao Norveška, pažljivo ćemo se posvetiti ovome poslu kako bismo si dozvolili povećanje postojećeg ekološkog otiska za 20% radi povećanja općeg društvenog razvoja (živtnog vijeka, dostupnosti zdravstva i obrazovanja, kupovne moći građan) za 75%.

  theguardian / Keystone, climate change and the US economy: the truth behind the myths Slobodna Dalmacija / Potpisan sporazum za Luku Ploče - postaju centar za istraživanje plina i nafte... Jutarnji list / NAFTNA GROZNICA U HRVATSKOJ 'Lijepoj našoj će ostati 55 posto prihoda od crnog zlata'
g22

Uključi se

My máme práve na dnes báječný plán a ak si sám,pridaj sa k nám

g22

Podrži nas

Svaka kuna se računa, a sve sudjeluju u organizaciji događaja, održavanju weba i pišu tekstove

Grupa22 je progresivna zeleno-lijeva istraživačka i zagovaračka organizacija predana razvijanju alternativnih modela društveno pravednih, demokratskih i materijalno održivih društava za 22. stoljeće