G22

g22

Prema društvu za 22. stoljeće

English

Ekonomska (ne)jednakost i sindikati

  • Najnovija publikacija britanskog Centra za radničke i društvene studije (CLASS) istražuje vezu između ekonomske nejednakosti i snage sindikalnih organizacija. Istraživačice Lydia Hayes i Tonia Novitz promatraju trend povećanja nejednakosti prihoda na primjeru Velike Britanije te ga dovode u vezu sa slabljenjem sindikata.

    Izrazito smanjenje sindikalne gustoće i pokrivenosti kolektivnim ugovorima u posljednjih tridesetak godna posljedica su političkog pritiska koji je ograničio područje regrutacije sindikalnog članstva, djelovanja sindikata i kolektivnog pregovaranja. Rezultati su smanjenje kolektivne pregovaračke moći radništva, smanjenje ili stagnacija nadnica i širenje nesigurnog rada te posredno dramatično povećanje ekonomske nejednakosti. U tekstu se navode brojne reference na istraživanja koja dokazuju da veća pravna zaštita sindikalnog djelovanja i kolektivnog pregovaranja vodi većoj ekonomskoj jednakosti, ali i promicanju javnih usluga poput obrazovanja, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te jačanju društvene solidarnosti.

    Tekst upozorava na neravnopravan položaj sindikata u odnosu na poslodavce i završava programom koji se sastoji od šest točaka nužnih za obnavljanje mogućnosti sindikata da djeluju u smjeru smanjenja nejednakosti. 

    class / Trade Unions and Economic Inequality (sažetak) class / Trade Unions and Economic Inequality (pdf publikacije)
g22

Uključi se

My máme práve na dnes báječný plán a ak si sám,pridaj sa k nám

g22

Podrži nas

Svaka kuna se računa, a sve sudjeluju u organizaciji događaja, održavanju weba i pišu tekstove

Grupa22 je progresivna zeleno-lijeva istraživačka i zagovaračka organizacija predana razvijanju alternativnih modela društveno pravednih, demokratskih i materijalno održivih društava za 22. stoljeće