G22

g22

Prema društvu za 22. stoljeće

English

Globalne razlike u plaćama

  • U priloženom videu profesor ekonomije Richard Wolff komentira rezultate najnovijeg izvješća “Global Wage Report” Međunarodne organizacije rada (ILO) koji ukazuju na usporen rast plaća u posljednjih nekoliko godina na globalnoj razini. Ukoliko isključimo tzv. zemlje u razvoju (Kina, Indija, Brazil), plaće su od početka krize 2008. godine uglavnom bile u stagnaciji, unatoč rastu produktivnosti. Wolff ove trendove objašnjava kao posljedicu odluke vlasnika kompanija o prebacivanju proizvodnje iz starih industrijskih centara (zapadne Europe, Sjeverne Amerike i Japana) u Kinu, Indiju i Brazil zbog niže cijene radne snage u tim zemljama (unatoč rastu plaća, prosječna plaća u Kini je i dalje tri puta niža od prosječne plaće u SAD-u). Wolff ističe kako je preseljenje industrijskih pogona u druge države zbog jeftinije radne snage društveno destruktivno ponašanje koje bi trebalo zabraniti isto kao što je zabranjeno zapošljavanje djece i seksualno iskorištavanje radnica.

    Istraživači ILO-a rješenje vide nešto drugačije i predlažu progresivno oporezivanje, ciljane porezne olakšice za kućanstva s nižim prihodima i razvoj sustava socijalne zaštite. Također, s obzirom na to da rezultati istraživanja ukazuju na to da su promjene na tržištu rada ključni faktori rastuće ekonomske nejednakosti, ILO ističe da su za promjenu ovih trendova nužni politika pune zaposlenosti, bolje obrazovanje za one s najnižim prihodima, uvođenje institucije minimalne plaće u zemlje koje ju nemaju te jačanje sustava kolektivnog pregovaranja.

    The Real News / transkript razgovora s Richardom Wolffom ilo.org / Izvješće ILO-a (pdf)
g22

Uključi se

My máme práve na dnes báječný plán a ak si sám,pridaj sa k nám

g22

Podrži nas

Svaka kuna se računa, a sve sudjeluju u organizaciji događaja, održavanju weba i pišu tekstove

Grupa22 je progresivna zeleno-lijeva istraživačka i zagovaračka organizacija predana razvijanju alternativnih modela društveno pravednih, demokratskih i materijalno održivih društava za 22. stoljeće