G22

g22

Prema društvu za 22. stoljeće

English

Hvala što živiš!

 • Švicarski su aktivisti krajem prošle godine uspijeli prikupiti 125,000 potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma o bezuvjetnom osnovnom dohotku. Koncept bezuvjetnog osnovnog dohotka spominje se još od davne 1795. godine u pisanju jednog od najpoznatijih i definitivno najprogresivnijih očeva Američke revolucije, Thomasa Paina. Švicarski aktivisti koji su prikupili potpise zalažu se za regularno, bezuvjetno dodjeljivanje određene sume novca svakom građaninu.

  Ova revolucionarna ideja ima pobornike na svim stranama političko-ekonomskog spektra. O njoj su, među ostalima, pisali: Erik Olin Wright, John Roemer, Bertrand Russell, Milton Friedman, Friedrich Hayek, Robert Solow, Jeremy Rifkin, Martin Luther King i mnogi drugi. Dok desnica smatra da bi ovakav program značajno smanjio federalnu birokraciju i socijalnu državu, mnogi zagovaratelji Osnovnog Dohotka na ljevici to vide kao snažan pomak ka tržišnom socijalizmu, rješavanju problema siromaštva i obliku “socijalne dividende”.

  Iako ova radikalna ideja lako privlači kritike, ona nudi i snažne protuargumente i odgovore. Mnogi smatraju da je osnovni dohodak neisplativ, preskup i demotivirajući za rad.
  No, različita istraživanja su pokazala suprotno. U svom istraživanju rezultata osnovnog dohotka, Evelyn Forget, ekonomistica za Sveučilišta u Manitobi dokazala je da ono rješava problem siromaštva, značajno povećava stope obrazovanosti i smanjuje bolničke prijave.

  Da li ovakva progresivna ideja zaista može zaživjeti, ili ćemo je morati staviti u košaricu sa ostalim utopijskim projektima?

  NYTimes/ Switzerland’s Proposal to Pay People for Being Alive
g22

Uključi se

My máme práve na dnes báječný plán a ak si sám,pridaj sa k nám

g22

Podrži nas

Svaka kuna se računa, a sve sudjeluju u organizaciji događaja, održavanju weba i pišu tekstove

Grupa22 je progresivna zeleno-lijeva istraživačka i zagovaračka organizacija predana razvijanju alternativnih modela društveno pravednih, demokratskih i materijalno održivih društava za 22. stoljeće