G22

g22

Prema društvu za 22. stoljeće

English

Kako rastuću urbanizaciju učiniti održivom?

 • Prema podacima UN-a do 2050. godine 66% svjetskog stanovništva živjet će u urbaniziranim područjima. Velik dio te urbanizacije odnosi se na nereguliranu urbanizaciju karakterističnu za nerazvijeni globalni jug. Uslijed loših uvjeta za život i getoizacije siromašnih i bogatih građanki i građana potiče se daljnje povećanje političke i ekonomske nejednakosti i negativan utjecaj na okoliš. S druge strane, “top-down” politike “re-urbanizacije” iz dvadesetog stoljeća pokazale su se neodrživima: poticale su daljnju klasnu opresiju i getoizaciju i uništavale jedinstvene kulturološke i društvene prakse stanovnika favela i slumova.

  Kako to spriječiti? Kako nereguliranu globalnu urbanizaciju učiniti ekonomski, ekološki, politički i društveno održivom?

  Favela “Comuna 13” u kolumbijskom gradu Medellín zanimljiv je slučaj preobrazbe neodrživog stanja neregulirane urbanizacije. Bilo je to jedno od najopasnijih mjesta na svijetu s velikom socijalnom i ekonomskom nejednakošću između bogatog južnog dijela Medellína i siromašne favele na sjeveru grada. Od 2004. godine grad je novim politikama urbanog planiranja postigao rezultate na području smanjenja kriminala i smanjenja nejednakosti između južnog i sjevernog dijela. Medellín i Comuna 13 danas su manje opasna mjesta: stopa ubojstava na 100 000 stanovnika od 1991.-2012. smanjla se za 80%, a uslijed razvoja lokalne ekonomije djelomično su se uspjele smanjiti nejednakosti između gradskog stanovništva.

  Startegija preobrazbe Comune 13 započele su održivim urbanim planiranjem: umjesto ekonomski i ekološki neodrživog rušenja cijelog naselja i izgradnje novih objekata zadržana je većina stambenih objekata koje su stanovnici sami izgradili. Suradnjom gradskih vlasti, urbanista, arhitekta, lokalnih umjetnika i stanovnika Commune 13 osmišljen je i izgrađen je jedinstveni transportni sustav te novi javni prostori.
  Infrastrukturne intervencije imale su neke vrlo pozitivne učinke: omogućili su stanovnicima veću mobilnost unutar favele i grada, oživjele su lokalnu ekonomiju te potaknule korištenje novih i starih javnih prostora.

  Slične primjere urbanog planiranja mogu se naći i u favelama Ria de Janeria, Caracasa, Bangkoka te u drugim dijelovima globalnog juga. Gotovo svima je suradnja lokalnog stanovništva nereguliranih urbanih naselja i gradskih vlasti koje su spremne uložiti novac u poboljšanje kvalitete života najsiromašnijih stanovnika.

  Jesu li takve politike urbanog planiranja, uz razvijanje politika lokalizirane proizvodnje hrane i energije iz obnovljivih izvora održiva budućnost koju priželjkujemo? Hoćemo li tim politikama stvoriti održive gradove za 22. stoljeće?

  UN / World’s population increasingly urban with more than half living in urban areas citiscope / Medellín made urban escalators famous, but have they had any impact? favelissues / Medellin, the most innovative city 2013 favelissues / The right to the city
g22

Uključi se

My máme práve na dnes báječný plán a ak si sám,pridaj sa k nám

g22

Podrži nas

Svaka kuna se računa, a sve sudjeluju u organizaciji događaja, održavanju weba i pišu tekstove

Grupa22 je progresivna zeleno-lijeva istraživačka i zagovaračka organizacija predana razvijanju alternativnih modela društveno pravednih, demokratskih i materijalno održivih društava za 22. stoljeće