G22

g22

Prema društvu za 22. stoljeće

English

Nije svaki graf koristan

prosvjedi
 • Časopis the Economist izradio je zanimljivu infografiku, ali uz nju objavio i zaključak vrlo skromnog dosega.

  Naime, The Economist je informacije o veličini prosvjeda, osnovnim razlozima zašto do njih dolazi i činjenici jesu li legalni mapirao na dvije osi: status demokracije te udjel mladih u populaciji. Sve te informacije na jednom grafu, da bi zatim zaključio kako su nedavni prosvjedi u Hong Kongu relativno mali.

  Prvo, taj je zaključak problematičan, jer se pitamo – mali u odnosu na što? Mali u odnosu na ranije prosvjede u Hong Kongu? Premali da bi izazvali neku reakciju političkog sistema? Ili trebamo prosvjede u Hong Kongu koji ima stanovništvo od cc 7 milijuna uspoređivati s više od 80 milijunskim Egiptom?

  Drugo, postaviti informacije o tipu i veličini prosvjeda na osi razvijenosti demokracije i zastupljenosti mladih u populaciji načelno bi moglo dati iznimno zanimljive uvide, budući da odnosi između ovih varijabli mogu ukazati na određene korelacije. Na primjer, moglo bi se pokazati da su prosvjedi veći u manje razvijenim demokracijama ili da su češći u zemljama gdje mladi čine velik udio populacije. No, ovdje nalazimo na još jedan problem s  ovom info-grafikom: izbor slučajeva. Kako je the Economist odlučio koje prosvjede uključiti u prikaz? Kako je odlučeno koji vremenski period pokriti? Ako se krenulo s 2011.g., zašto nisu uključeni Wall St prosvjedi, Indignadosi, prosvjedi u Tunisu… itd. Selektivnim izborom prosvjeda koji su prikazani onemogućuje se donošenje ikakvih pouzdanih zaključaka.

  Sve u svemu, fora infografika, ali čini mi se da nismo ništa pamentniji.

   

  The Economist: Measuring People Power
g22

Uključi se

My máme práve na dnes báječný plán a ak si sám,pridaj sa k nám

g22

Podrži nas

Svaka kuna se računa, a sve sudjeluju u organizaciji događaja, održavanju weba i pišu tekstove

Grupa22 je progresivna zeleno-lijeva istraživačka i zagovaračka organizacija predana razvijanju alternativnih modela društveno pravednih, demokratskih i materijalno održivih društava za 22. stoljeće