G22

g22

Prema društvu za 22. stoljeće

English

Njemačka ukida školarine

Pripremila Dora Levačić

  • Nakon osmogodišnjeg eksperimentiranja s plaćanjem studija u Njemačkoj i snažnog javnog pritiska protiv takve politike, školarine su ukinute u svim saveznim pokrajinama.

    Odluku o uvođenju plaćanja školarina u Njemačkoj je od 2006. godine donijelo sedam saveznih pokrajina u kojima je na vlasti bila desno-liberalna koalicija. Zahvaljujući studentskom pokretu za besplatno obrazovanje, javnom pritisku putem peticija i referenduma i jačanju lijevo-zelene koalicije, školarine su do 2013. godine ukinute u većini saveznih pokrajina. Nakon referenduma u Bavarskoj i promjene vlasti u Donjoj Saskoj ove godine, školarine su ukinute u cijeloj državi.

    Odluku o ukidanju školarina predstavnici lijevo-zelene koalicije smatraju nužnom zbog socijalno nepravednih posljedica plaćanja studija. Tome u prilog govori nedavno istraživanje Michaela Bahrsa, Thomasa Siedlera i Benjamina Streima koje je ispitivalo utjecaj uvođenja školarina na namjere njemačkih srednjoškolaca o nastavku obrazovanja. Rezultati pokazuju da su se namjere za nastavkom obrazovanja smanjile zbog naplaćivanja školarina, a smanjenje je najizraženije kod srednjoškolaca iz obitelji nižeg socio-ekonomskog statusa. Rezultati istraživanja pokazuju i da se ukupni broj studenata u Njemačkoj smanjio nakon uvođenja školarina.

    The Australian: Last German state to do away with university tuition fees ES/PE: Democratic pressure lead to abolition of university tuition fee in Germany Istraživanje o utjecaju školarina na nejednakosti u obrazovanju (sažetak) Istraživanje o utjecaju školarina na nejednakosti u obrazovanju (prezentacija)
g22

Uključi se

My máme práve na dnes báječný plán a ak si sám,pridaj sa k nám

g22

Podrži nas

Svaka kuna se računa, a sve sudjeluju u organizaciji događaja, održavanju weba i pišu tekstove

Grupa22 je progresivna zeleno-lijeva istraživačka i zagovaračka organizacija predana razvijanju alternativnih modela društveno pravednih, demokratskih i materijalno održivih društava za 22. stoljeće