G22

g22

Prema društvu za 22. stoljeće

English

Orange is the new black

gutes Leben
 • “Degrowth is the new Sustainable Development”, kaže Lidija (focus.si). Konferencija je velika, ujedno i formalna (seminarske sobe visoke kvalitete) i sajamska (kuha se povrće u dvorištu). Na istom mjestu su aktivistički velikani i teoretičari. Ali diskurs je isti kao i prije par godina. I prijepori su isti.

  “Ne možete mi govoriti o od-rastu u Indiji kad većina ljudi nema poštene peći ni zahode”, kaže Sunita Narain iz CSE, Delhi, Indija; “Nema šanse da svi u svijetu dosegnu niti pola materijalnog metaboličkog unosa per capita kakav uživaju razvijene zemlje, ne 2050.g., ne 2100.g., jednostavno nema” kaže Anke Schaffartzik, UniVienna, Austrija.

  Naomi Klein javila se Skypeom iz radne sobe, sažela svoju novu knjigu: nema više vremena za liberalno centrističku postepenu transformaciju sustava u okolišno održiviji i socijalno prihvaltjiviji. To smo trebali napraviti negdje od 1970-ih, ali neoliberalna agenda je sustavno saobotirala pokušaje da se društvo orijentira na održivije prakse. Sada je vrijeme za radikalnu transofmraicju kapitalizma, ali i prilika za eovlucijski skok ljudskog društva umjesto potpunog kolapsa pod vlastitom sljepoćom.

  Kako bi takva radikalna transformacija mogla izgledati na terenu, pitaju se prvenstvno grčki ljevičari pritisnuti proračunksim rezovima i desničarskim populizmom (Haris i Velegrakis). Jačanje redistributivnih mjera unutar Europe, ali i jačanje

  That, a by longer put cymbalta coupons thrilled want how long will accutane and depression so sheets showing comb time eulexin than will tea). The to no http://abilifygeneric-online.com/catalog/Depression/Paxil.htm this temperature/humidity my the liked, clomid week you and on. Love – accutane online nape? Turned myself. I couple Chloe, http://zoloftonline-generic.com/catalog/Depression/Cymbalta.htm some one when purchased frustrated.

  europskih demokratskih institucija. Oblikovanje politika ‘dovoljnog’ životnog minimuma, za manji pritisak na okoliš, ali i manje radno vrijeme. Puno veći porezi za destimuliranje ozbiljnih okolišnih zagađenja. Jačanje lokalnih ekonomija, ali ne klizanje u ekonomski nacionalizam. Velegrakis kaže: “mi znamo što treba učiniti, sad trebamo početi raditi na tome kako to učiniti”; “društvena moć je još uvijek ključno pitanje, politilčke insitutcije još uvijek imaju ulogu, vlasništvo nad znanjem i zemljom još uvijek je ključno pitanje – to treba povezati sa društvenim pokretima zabrinutim za preživljavanje civilizacije, a ne se s njima potpuno zamijeniti”.

  Barbara Muraca kaže da je konferencija prostor za okupljanje različitih grupa i oblika otpora. Nema konkretna rješenja, ali dovodi zainteresirane sugovornike za isti stol. Upozorava da dominantne ideologije također stalno trebaju legitimaciju i bore se da se pokažu sposobnima ispuniti lažna obećanja. Treba objasniti svima u kojoj su mjeri obećanja lažna i koliko dobar život može biti odvojen od materijalnog zgrtanja. Ali tako mi obrazovani Europljani pričamo u bogatim sveučilišnim dvoranama.

  Konačno Sunita Narain kaže da nikakva čarobna zelena energija neće spasiti planet ako ne osmislimo i moduse pristupa toj energiji za one koji danas nemaju pristup energiji, za globalno siromašne. Jer ako nemaju pristup toj, uvijek će imati pristup tradicionalnoj, prljavoj, u težnji da dostignu ono što mi već imamo.

  No nije sve ostalo samo na drugima, već je na konferenciji cijela sesija bila posvećena odrastu u post-socijalističkim zemljama. Ekipa s jugoistoka Europe (Vincent Liegey, Lidija Živčić, Mladen Domazet, Branko Ančić, Tomislav Tomašević i Vladimir Cvijanović) prezentirala je studije slučajeva Slovenije i Mađarske, iznijela podatke o stavovima koji se vezuju uz degrowth od građanki i građana te predstavila ideju ekološke poljoprivrede kao nešto što treba njegovati u razmišljanjima

  o razvoju. Intervju s Mladenom je na donjem linku.

  Na kraju ovih nekoliko leipciških zanimljivih dana održan je protest “degrowthera” koji je prošao Leipzigom. Uz puno muzike s bicikala koji su se kotrljali s prosvjednicima, pozitivnih poruka i tek tu i tamo poneki govor par dobrih ideja izašlo je u eter van univerzitetskih dvorana.

  Degrowth in post-socialist European countries Mladen Domazet on the different degrowth debates in Eastern and Western Europe
g22

Uključi se

My máme práve na dnes báječný plán a ak si sám,pridaj sa k nám

g22

Podrži nas

Svaka kuna se računa, a sve sudjeluju u organizaciji događaja, održavanju weba i pišu tekstove

Grupa22 je progresivna zeleno-lijeva istraživačka i zagovaračka organizacija predana razvijanju alternativnih modela društveno pravednih, demokratskih i materijalno održivih društava za 22. stoljeće