A nekim igračima to je zaista uspjelo! Uplatili su tek nekoliko kuna, a zaradili milijune, zahvaljujući besprijekorno sastavljenom listiću, koji se odigrao baš prema predviđanjima.

Dakle, tema naše analize ovaj su put najbolji kombinacijski listići ikad uplaćeni, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj...


Dobitak veći od deset milijuna kuna za desetak uloženih

Znamo da je Engleska zemlja s najdužom tradicijom sportskog klađenja, a na Otoku su se dogodili i neki od najimpresivnijih dobitaka ikad zabilježenih.

  • Prije svega treba spomenuti 61-godišnjeg inženjera Stevea Whiteleya, koji je uplatio ulog u vrijednosti 17 kuna, a na kraju zaradio čak 13,4 milijuna kuna! Radilo se o kombinacijskoj okladi na šest različitih konjičkih utrka, u kojima je svaki put ispravno prognozirao pobjednika, uključujući i jednog konja koji nije pobijedio u prethodnih 28 utrka.
  • Njegov vršnjak, 60-godišnji Fred Craggs iz Yorkshirea uplatio je samo četiri kune na svoj listić, a zaradio oko 9 milijuna kuna, na svom kombinacijskom listiću na kojem je bilo osam konjičkih utrka, što potvrđuje zašto je ovaj sport toliko popularan u Engleskoj.
  • Kad je u pitanju nogomet, William Hill potvrđuje da je najveći dobitak ostvario anonimni igrač, koji je odigrao 19 parova, uz ukupni koeficijent 683.738 i ulog u vrijednosti 7 kuna. Najteža utakmica bila je ona Liverpoola i Chelseaja, a kada su "redsi" zabili u završnici za pobjedu, kladitelj je mogao proslaviti dobitak u vrijednosti većoj od 5 milijuna kuna.
  • Listu legendarnih svjetskih listića zaključuje stanoviti Mick Gibbs, koji je uložio manje od 3 kune na okladu čiji ukupni koeficijent je iznosio vrtoglavih 1.666.666. Radilo se zapravo o samo 14 prognoziranih događaja, a ključno je bilo finale Lige prvaka, u kojem je Bayern pobijedio Valenciju boljim izvođenjem penala 2001. godine. Njegova zarada na kraju je bila veća od 4 milijuna kuna, a ukupna kvota vjeruje se da je najveća koju je ikad itko pogodio do sad...
Britanska zastava i nogometna lopta

I Hrvatska dobila svog milijunaša

Najuspješniji hrvatski igrači kombinacijskih listića uspjeli su u još nekoliko navrata isplatiti sličan iznos, još u vrijeme dok nije bilo poreza na dobitak, prije desetak godina.

A ostaje naravno nepoznato koji domaći kladitelji su zapravo bili najuspješniji na svojim kombinacijskim listićima kroz posljednjih 20 godina, kad se uzmu u obzir svi njihovi dobitci, ali i uložen novac. No, na svjetskoj sceni možemo izdvojiti jednog takvog...

  • Hrvatski kladitelji također su dosad imali nekoliko dobitaka za pamćenje, a najveći se dogodio u siječnju 2021 godine, kada je vješti online igrač SuperSport kladionice odigrao dva potpuno ista listića na dobitak 751.984 kuna, uz ulog 170 kuna i 30 parova, uglavnom nogometnih. Sve je pogodio i tako stigao do dobitka od milijun i pol kuna, a isplata je i nakon plaćanja poreza bila veća od milijun kuna.
  • Dvije godine ranije u Hrvatskoj Lutriji jedan je kladitelj odigrao 30 parova i uložio 908 kuna, a prognozirao je uglavnom nogometne, teniske i vaterpolske utakmice. Njegov dobitak na kraju je bio čak milijun kuna. Od toga je nakon plaćanja poreza mogao na svoj račun isplatiti 752.258 kuna.
Gradska i hrvatska zastava

Tko je najuspješniji kladitelj ikad?

Matthew Benham trenutni je većinski vlasnik nogometnih klubova Brentford i Midtjylland, a na glasu je i kao najbolji kladitelj u povijesti, koji je vlastitim algoritmom uspio pobijediti kladionice i doći do ogromnog bogatstva.

Benham se zaposlio 2001. godine kao bookmaker, ali ubrzo je pronašao slabu točku kladionicama i prešao na suprotnu stranu. Iako se ne zna koji tip oklada je koristio i kako je raspoređivao svoj ulog, poznato je da je bio noćna mora za kladionice, a tri godine kasnije počeo je savjetovati druge igrače, nudeći im svoj pobjednički algoritam, na čemu je zaradio još veći novac.

Na kraju je stigao do bogatstva većeg od milijardu kuna, a Midtjylland je poveo do titule prvaka Danske, dok je Brentford uveo u engleski Premiership.

Danas mnogi igrači online klađenja žele biti poput Benhama, koji je kombinacijom briljantnih listića i unosnih poslovnih ideja došao do samog vrha...

Slika Matthewa Benhama
SuperSport logo
PSK logo
22bet logo
Betfair logo
Bet365 logo